Hulpmiddelen zwemveiligheid

Hulpmiddelen zwemveiligheid


Geplaatst op 11 april 2024

HULPMIDDELEN ZWEMVEILIGHEID

Wanneer kinderen nog geen zwemdiploma hebben gehaald, hanteren de meeste zwembaden een aantal regels, zo ook De Heerenduinen.

Zo moeten deze kinderen gebruik maken van drijfmiddelen, zodat ze niet direct naar de bodem zinken. Er is dan ook een veelvoud aan producten, zoals zwembandjes, drijfpakjes en drijfbanden, op de markt te vinden.

En alhoewel deze producten best helpen, zijn ze zeker niet 100% veilig! Wat aanbieders je ook beloven over de drijfmiddelen, houdt je kind altijd in de gaten tijdens het zwemmen

ZWEMBANDJES

Het meest bekende drijfmiddel zijn de zwembandjes van plastic of schuimrubber. Deze worden om de bovenarmen van je kind (dicht bij de oksels) bevestigd en opgeblazen.

Door het grote drijfvermogen kan je kind zijn of haar hoofd boven water houden en zich (redelijk) vrij in het water bewegen.

Ze zijn dus ideaal om mee te nemen naar het zwembad, maar kent wel enkele belangrijke aandachtspunten:

♦  Vaak is er de mogelijkheid om een gewichtsklasse te kiezen. Doe dit natuurlijk wel aangezien een groter kind minder baat heeft bij kleine zwembandjes.

♦  Kies zwembandjes met meerdere luchtkamers en een veiligheidsventiel. Raakt het zwembandje lek, dan verdwijnt niet meteen al het drijfvermogen.

♦  Controleer de zwembandjes voor gebruik op scheuringen en beschadigingen.

♦  Doe de zwembandjes al om voordat je bij de douche aankomt. Het gebeurt dan ook geregeld dat een ouder in de zwemzaal de bandjes op aan het blazen is en het kind al verdwenen is voordat deze om zijn.

♦  Koop zwembandjes niet pas bij het zwembad, maar vooraf! De kans is groot dat deze op drukke dagen bij het zwembad al uitverkocht zijn. Ook zijn er weinig zwembaden die de zwembandjes uitlenen.

♦  Het gebruik van zwembandjes biedt geen 100% veiligheid. Want de bandjes kunnen afzakken of lek raken. Ook doen kinderen ze zelf ook nog wel eens af! Blijf dus altijd op je kind letten!

ZWEMKURKJES

Dit type materiaal wordt nog altijd veel tijdens de zwemlessen gebruikt. Maar niet uit veiligheidsoverweging, maar als onderdeel om de zwemslagen aan te leren.

En aangezien een kind met een zwemkurkje nog steeds onder water kan raken (zeker als het in paniek is), is het gebruik hiervan maar een klein onderdeel van het zwemtraject.

Zwemkurkjes hebben, afhankelijk van het aantal blokjes, dus maar een beperkte werking. Ze kunnen altijd worden aangevuld met zwembandjes; maar uiteindelijk is een combinatie met een oplettende ouder het veiligste.

ZWEMPAKJES

Zwem- of drijfpakjes zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit is mede te danken aan de veel aangeboden turbo- en snelcursussen, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van deze pakjes.

In de voering zitten vaak drijfblokken, die ervoor zorgen dat het zwempakje een groot drijfvermogen heeft.

Met bepaalde technieken kan het handig zijn om dit zwempakje tijdens de zwemlessen te gebruiken, maar het biedt maar een beperkte vorm van veiligheid. Want een kind met een drijfpakje dat in paniek raakt, zal zichzelf niet kunnen redden.

DRIJFBANDEN

Bij de kleinste zwemmertjes wordt vaak gebruik gemaakt van een plastic drijfband. Deze kan zich onder de oksels bevinden, maar er zijn ook versies waarbij het kindje in een zitje kan worden gezet .

En alhoewel de kinderen zo wel vrijelijk met het hoofd boven water kunnen vertoeven, is dit geen middel dat 100% veilig is. Want de drijfband kan niet alleen lek raken; je kind kan ook ondersteboven (bijvoorbeeld na het glijden) terecht komen. En het is dan mogelijk dat je kind niet meer in de normale positie kan terugkomen.

FLEXIBEAM

Deze lange buis wordt veel tijdens de zwemlessen gebruikt, maar is zeker niet aan te raden tijdens het vrij zwemmen. Want je kind hangt op de buis, welke nergens aan vast zit. De buis kan dus gewoon wegschieten en je kind zakt naar de bodem.